Поскъпването на  живота предизвика хиляди чехи да протестират в центъра

...
Поскъпването на  живота предизвика хиляди чехи да протестират в центъра
Коментари Харесай

Антиправителствен протест в Прага с искане за предсрочни избори и руски газ

Поскъпването на  живота провокира хиляди чехи да стачкуват в центъра на Прага против дясноцентристкото държавно управление. Те желаят оставка на държавното управление, предварителни избори и договаряния с Русия за доставките на газ преди зимата. Информацията е на Ройтерс. Хората упрекват ръководещите за внезапното повишаване на цените и за несъразмерното, съгласно тях, внимание към опустошената от войната Украйна.
Прочетете още
Организатори на митинга са придвижването " Чехия преди всичко ", което е обвързвано с крайната десница, комунистически и други обединения. Демонстрацията съответствува с националния празник  28 октомври, когато през 1918 година се основаването самостоятелна Чехословакия. 

Това е третата сходна проява, проведена от крайнодесни политически придвижвания, комунистическата партия и други обединения. Тя беше по-малобройна от предходните две.

Групата " Чехия преди всичко ", организираща събитието, е срещу Европейския съюз и НАТО и желае страната да бъде военно неутрална.

Протестиращите развяваха чешки флагове, скандираха " Оставка, оставка " и носеха плакати с апели за излизане от НАТО и Европейски Съюз. 

Високите цени на енергоносителите подлагат на напън държавните управления в Европа да смекчат въздействието от растящите енергийни разноски за потребителите и предприятията.

Десноцентристкото държавно управление на чешкия министър-председател Петър Фиала се е заело със глобите на Европейски Съюз против Русия и поддържа твърда позиция против нахлуването в Украйна. Управляващите одобриха ограничения, включващи финансова помощ за фирмите и таван за цената на електричеството за семействата. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР